Loading...
Loading...
Elbilsladdning för privatpersoner

Elbilsladdning för privatpersoner

Behovet av att ladda elbilen var du än befinner dig växer. Hur laddar man en elbil? Vad kostar elbilsladdning? Och hur lång tid tar det egentligen? Ja, elbilsladdning kan vara komplicerat och det väcker många frågor. Men oroa dig inte;

- vi hjälper dig att reda ut alla frågetecken! vare sig du planerar att ladda hemma, på arbetsplatsen eller på publika laddstationer.

Hur fungerar elbilsladdning?

Elbilsladdning behöver inte vara särskilt komplicerat. Men vad är egentligen skillnaden mellan att ladda elbilen och mobilen? Till att börja med bör du inte koppla din elbil direkt till ett vanligt eluttag. Du bör istället använda en laddbox om du vill ladda bilen hemma. Exempelvis kan du använda vår laddbox för hemmabruk, Wallbox pulsar max för att garantera säker laddning.

Hur laddar jag min elbil hemma?

De flesta elbilsägare laddar mest hemma, för de som har timpris baserade elavtal är det vanlig att ladda under natten när elpriset är lägre. För att ladda bilen hemma köper och installerar du en laddbox som kan monteras vid din parkeringsplats. Det finns laddboxar i alla prisklasser och som passar för alla typer av behov. Vi har därför skrivit en artikel om den bästa laddboxen för när du vill ladda hemma. Laddboxen kopplas till dina huvudsäkringar och ser till att du kan ladda med hög effekt på ett säkert sätt. När du laddar hemma använder du ofta din elbils ombordladdare som vanligtvis har en laddeffekt på 3,6–11 kW.

Hur laddar jag min elbil publikt?

Du kan också hitta laddboxar ute, t.ex. vid ditt jobb eller vid köpcenter. Dessa fungerar på ett liknande sätt som din laddboxen hemma. Din bil tar upp växelströmmen i ombordladdaren och omvandlar den till likströmmen som batterierna behöver. Det finns också snabbladdare, även kallade DC laddare. Ofta återfinns dessa vid trafikleder. Snabbladdare levererar likström direkt in i elbilens batteri. Det innebär att laddningen går snabbt och effektivt. Dock ska man vara medveten om att snabbladdning sliter på elbilens batteri. Därför väljer många elbilsägare att endast använda snabbladdning när det är absolut nödvändigt.

Vad kostar elbilsladdning?

Kostnaden för elbilsladdning kan variera beroende storleken på din elbil och även batteriet. Läs mer och räkna ut kostnaden för din elbil här. I Sverige är snittpriset alltså 1,50 kr/kWh när du laddar din elbil hemma. Du bör dock räkna med att betala minst dubbelt om du laddar på en allmän laddstation, då stationsägaren naturligtvis tar en avgift för din elbilsladdning. En genomsnittlig elbil förbrukar ca 2kWh/mil, så man räknar ofta med en kostnad på 1,50–4,50 kr per mil när du laddar hemma. När du byter från bensinbil till elbil kommer du alltså snabbt märka hur mycket billigare laddningen är, då bensinbilar oftast drar 8–11 kr per mil.

Hur betalar man laddning av elbil?

Oavsett var du laddar är det ofta väldigt smidigt att betala för elbilsladdningen. För att betala elbilsladdning på laddstationer använder man ofta ett laddkort eller en app. Det finns många val av laddkort som är bundna till olika leverantörer. Vanliga betalningsmetoder för laddningen är att använda en laddbricka (RFID) eller direkt i appen. Ibland går det även att betala via SMS. För publik elbilsladdning betalar du ofta per minut istället för kWh. På en del stationer är det dock möjligt att ladda till en fast kostnad, t.ex. med Swish.

Hur fungerar ROT-avdraget Grön Teknik?

Visste du att du sedan 1 januari 2021 kan du få skattereduktion på upp till 50 000 kr/person och år när du installerar grön teknik genom ROT-avdraget Grön Teknik? När du installerar en laddningspunkt för din elbil betalar du därför 50% av kostnaden för arbete och material. Avdraget får du direkt på fakturan av företaget (EFUEL) som hjälper dig att installera laddboxen. Med detta avdrag finns det självklart en del kriterier du behöver uppfylla. Du kan läsa mer om dessa kriterier i artikeln ovan.

Hur lång tid tar elbilsladdning?

Tiden som krävs för att ladda din elbil med en laddbox kan variera. Bland annat kan batteriets storlek, utrustning, strömstyrka och andra faktorer påverka hur lång tid laddningen tar. För att ladda elbilen fullt tar det i snitt 3–9 timmar med trefasladdning. Om du använder enfasladdning kan det ta upp till 3 gånger så lång tid. Läs mer om detta här.

Boka gratis rådgivning med en expert hos oss på EFUEL

Är du intresserad av att höra mer från oss på EFUEL eller har du frågor och funderingar kring elbilsladdning. Boka gratis expertrådgivning med oss så benar vi ut alla dina frågor och funderingar. I vår shop kan du även direkt hitta lösningen som passar dig.

Datum för publicering: 11 augusti 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB