Loading...
Loading...
Tips på hur du bäst kan ladda din elbil hemma

Tips på hur du bäst kan ladda din elbil hemma

Elbilen är framtidens fordon. Vi människor älskar våra bilar, men att fortsätta slösa på jordens ändliga resurser och orsaka enorma koldioxidutsläpp år efter år går inte längre. Just nu pågår en omställning i motorbranschen från fossila bränslen till el. Det kommer att ta några decennier innan den sista bensindrivna bilen rullat sin sista mil, men det är en utveckling som inte går att stoppa, och tur är väl det.

Du som funderar på att skaffa elbil är alltså långt ifrån ensam. Det är en bättre tid än någonsin att gå över till eldrivet. Men för att din övergång till elbil ska bli så smidig som möjligt, och ge dig en så stor besparing som det faktiskt i det långa loppet kan ge, är det viktigt att du redan från början noga planerar hur bilen ska laddas. I korthet kan vi konstatera att det går att ladda sin elbil på många olika sätt, men att det finns bättre och sämre lösningar. Här går vi igenom några viktiga saker att tänka på.

Ladda med laddbox, inte direkt i eluttaget

Till att börja med är det mycket viktigt att du inte laddar din elbil direkt i uttaget. Våra vanliga eluttag för hemmabruk var aldrig tänkta att utnyttjas med hög spänning över lång tid på det sätt som sker när man laddar batteriet i en elbil. Risken är stor att det sker en överhettning som kan leda till brand och stora skador både på bilen, fastigheten och i värsta fall även på er som bor i huset.

En elbil ska laddas med en särskild laddbox, som till exempel vår laddbox för hemmabruk, Wallbox pulsar max. Kontrollerad laddning med laddbox, kallat mode 3-laddning, är standard inom EU och innebär att laddningen blir säker eftersom systemet stänger av sig själv när laddningen är klar eller om något fel uppstår på anläggningen.

Låt en behörig elektriker installera laddboxen

En laddbox ska alltid ta ström på en egen gren direkt från husets elcentral. Det är en fast installation som enligt lag måste göras av en behörig elektriker. När du köper en laddbox från oss kan du få hjälp av våra behöriga montörer att installera laddboxen på väggen eller på en laddstolpe. Men du kan så klart också själv anlita en elektriker för att koppla in laddboxen. Huvudsaken är att laddboxen blir korrekt installerad så att den blir så säker och effektiv som möjligt.

Ladda elbilen hemma när det är som billigast

Med en laddbox kan du själv styra när du vill ladda din bil, och har du ett elavtal med timpris, det vill säga betalar faktiskt pris för elen per timme, kan du välja att ladda bilen när elpriset är som lägst. Det kan du spara mycket pengar på.

Eftersom elpriset styrs av tillgång och efterfrågan är det vanligtvis på natten som timpriset går ner, men en smart laddbox som Wallbox pulsar max kan själv hålla koll på elpriset minut för minut och exakt anpassa laddningen därefter. Du anger bara när du vill att laddningen ska vara klar så tar systemet hand om resten.

Datum för publicering: 22 juni 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB