Loading...
Loading...
Varför du borde välja en elbil

Varför du borde välja en elbil

Varför bör du välja en elbil? Vi reder ut fördelarna med elbilar, hur du hittar rätt och varför du bör byta till en elbil

Har du funderat på att äntligen ta steget och byta till elbil? Om du fortfarande är osäker på fördelarna med elbilar har du hittat helt rätt. Här kan du läsa om 6 anledningar till varför du borde investera i en elbil. Kort och gott är elbilar bra för miljön, plånboken och för dig som kör!

1. Ett miljövänligare val Enligt oss är en av de viktigaste anledningen till att välja elbil är den negativa miljöpåverkan som vanliga bilar har. Klimathotet är en stark drivkraft till varför allt fler väljer att byta från fossila drivmedel till elbil.

Lägrekoldioxidutsläpp En stor miljövinst är att elbilar släpper ut mindre koldioxid. Om det gäller en elbil som enbart laddas med förnybar el släpps noll koldioxid ut när du kör. För många är laddhybrider ett bra alternativ, men naturligtvis bör du då ha i åtanke att de bidrar till mer utsläpp eftersom de delvis går på bensin. På grund av de lägre utsläppen är elbilar mer hållbara än bensindrivna bilar och de är ett viktigt steg mot en hållbar framtid. Dessutom är elbilen mer hållbar när det gäller bilens totala livslängd.

Hur är det med utsläpp från batteritillverkning? Många debatterar hur miljövänlig en elbil verkligen är då tillverkningen av bilens batteri och andra delar står för ett relativt stort utsläpp. Rapporter om batteriernas utsläpp varierar drastiskt mellan olika produktionsländer och modeller.

En genomsnittlig elbilsproduktion kan ligga på cirka 14–15 ton CO2. Det är högre än en genomsnittlig elbilsproduktion som kan ligga på cirka 9–10 ton CO2. Hur kan vi då säga att elbilar är ett miljövänligare val?

En bensinbil har ett årligt utsläpp på cirka 3 ton CO2 medan en ren elbil inte står för några utsläpp i drift. Det innebär att det endast tar elbilen cirka 1–2 år att hinna ikapp bensinbilen.

Medellivslängden för en personbil i Sverige ligger på ungefär 17 år. Enligt ovan siffror skulle de totala utsläppen för en elbil fortfarande ligga på 14–15 ton CO2 efter 17 år medan en bensinbil skulle stå för cirka 60 ton utsläpp av CO2.

2. Låg ljudnivå När vi talar om miljöpåverkan tänker vi ofta på utsläpp, men en viktig del av miljön är också att behålla en hållbar ljudnivå. Elbilar låter dig att rulla fram på vägen så tyst som möjligt. Det bidrar till en lugnare och mer hållbar stadsmiljö. Många reagerar på hur tyst det är när de kör en elbil för första gången. Bilar med förbränningsmotor kan skapa en hel del mullrande oljud. Elbil är fördelaktigt när förare och omgivning vill ha lugn och ro under körning.

Elbilar är så tysta att vissa modeller till och med har en funktion där en del ljud skickas ut för att uppmärksamma fotgängare och cykeltrafikanter.

3. Ett ekonomiskt val Att skaffa elbil är dessutom något din plånbok kommer att tacka dig för. Det är sant att priset på en ny elbil just nu är relativt högt. Vi hoppas att priserna på nya elbilar kommer att gå ner med åren i takt med att elbilar satsas på mer och mer. Det som gör elbilen till ett smart ekonomiskt val är att den är billigare i drift.

När du har el istället för bensin eller diesel som drivmedel sparar du ofta mer än 10 kronor per mil. Den exakta kostnaden beror på flera faktorer, bland annat storleken på elbilen. Hitta exempel på kostnader och tips i vår artikel Vad kostar det att ladda en elbil. Det mest effektiva och prisvärda sättet att ladda din elbil är genom att installera din egen laddbox från Wallbox eller DEFA

Att ha elbil innebär också lägre skatt och andra förmåner. Exempelvis kan du utnyttja grön teknik-avdraget och få en 50% kostnadsreduktion när du installerar en laddbox eller laddstolpe för elbilar. På EFUEL kan du snabbt och smidigt ansöka om det gröna skatteavdraget när du beställer din laddbox. En sista fördel vi kan nämna är att servicen ofta är enklare och därmed billigare med elbil då bilen har färre rörliga delar.

4. Avancerad teknik Elbilar är byggda med revolutionerande teknik som för med sig en hel del fördelar för dig som förare. Batteritekniken är banbrytande, GPS-systemen är avancerade och reaktionsförmågan är fantastisk. Elbilens motor har inga delar som behöver varvas upp, vilket innebär möjligheten för en härligt snabb acceleration. Du kan därmed köra snabbt, tyst och med mer körglädje än någonsin.

5. Smidigt att ladda Sist men inte minst är elbilar mycket enklare att ladda än många tror. Vissa som funderar över att skaffa elbil är oroliga över hur de ska ladda bilen. Det beror troligtvis på att det tidigare inte fanns särskilt många laddstationer för elbilar på publika platser. Det stämmer dock inte längre idag. Nuförtiden är laddstationer lätta att hitta och dessutom installerar många företag laddstationer.

Ett par vanliga platser att hitta laddstationer på är: ● Vid bensinstationer ● Vid parkeringar för snabbmatskedjor ● På vissa parkeringar i städer ● Utmed motorvägar

Om du vill ladda din elbil på det mest prisvärda sättet bör du dock ladda din bil hemma under natten. Det är lätt att åstadkomma med laddboxen DEFA Power. Du kan dessutom få grönt skatteavdrag när du beställer och installerar din laddbox.

Boka en kostnadsfri expertrådgivning Vi vill rekommendera dig att boka en kostnadsfri rådgivning redan idag med en av EFUELs experter för att få all vägledning du behöver för ditt nya liv som elbilsägare. Expertrådgivningen är helt gratis och EFUELs experter hjälper dig att få svar på alla tänkbara frågor.

Datum för publicering: 29 augusti 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB