Loading...
Loading...
Vad kostar det att ladda en elbil | EFUEL

Vad kostar det att ladda en elbil | EFUEL

Vad är kostnaden för att ladda elbil? EFUEL ger dig ekonomiska tips på hur du räknar ut kostnaden och ta reda på pris för att ladda din elbil på bästa sätt.

Om du nyligen har bytt från bensinbil till elbil kommer du snart att märka att priset för att ladda elbil är billigare än om du skulle tanka bilen med bensin. Men vad kostar det att ladda elbil och hur räknar man ut det?

Så räknar du ut kostnaden för att ladda din elbil

Liten, stor eller mittemellan? Eller laddhybrid? Storleken på elbilen säger även mycket om dess batteri och ju större batteri desto större laddningskostnad. En enkel formel för att räkna ut hur mycket just din elbil drar är att multiplicera batteriets kWh, det vill säga batterikapaciteten, med elpriset. När batteriet är större tar det längre tid att ladda även om du givetvis kan snabbladda bilen på ca 30-45 minuter. Det bästa är givetvis att kombinera långsammare laddning hemma med laddning nattetid då elpriset är lägre.

Räkneexempel för att ladda elbilen

Som du vet finns det ett stort antal elbilar från olika biltillverkare. Därför kan kostnadsresultatet se olika ut beroende på om det till exempel är en liten bil eller en större, såsom Tesla.

Låt oss välja ut tre modeller ur liten-, mellan- och stor-klassen och se var priset på att ladda elbil kan landa på. Vi har valt att använda oss av ett kilowattpris på 1,5 kr, vilket är det vanliga idag, för att ge dig en fingervisning. Enkelt förklarat multiplicerar du bilens kWh med kilowattpriset 1,5 kr.

Exempel: En BMWi3 på 33 kWh kostar 49,50 kr att ladda fullt, en Renault Zoe E-Tech på 52 kWh kostar 78 kr att ladda fullt och en Tesla S på 100 kWh kostar 150 kr att ladda fullt.

Snittpriset som vi valt, det vill säga 1,50kr/kWh kr, är vad det brukar kosta för en elförbrukare i dagens Sverige. Priset inkluderar alla avgifter som moms, nätavgift och energiskatt. Med andra ord är de priser vi lagt i tabellen kostnader för att ladda din elbil hemma. Om du laddar i en allmän laddstation trissas ofta priset upp per kWh eftersom ägaren av laddstationen vill tjäna på det. Räkna därför med minst det dubbla och ofta ännu mer.

Hur mycket förbrukar min elbil per mil?

Om du vill veta hur mycket din elbil förbrukar i genomsnitt per mil så kan du kolla på tillverkarens hemsida om just din bilmodell, eller fråga din bilhandlare från vilken du köpte bilen från. Dock förbrukar en genomsnittlig elbil ca 2 kWh per mil vilket gör att det blir 20 kWh på 10 mil. Dessa siffror kan variera något beroende på storlek och årstid; när det är kallare ute drar elbilen mer än när det är varmare. Vanligen brukar man räkna med en kostnad på 1,5 – 4,5 kr milen för en elbil om du laddar den hemma, medan en bensinbil drar betydligt mer; mellan 8 – 11 kr milen. Detta innebär att du kan göra rejäla besparingar om du byter din bensinbil mot en elbil.

Ladda till ett bra pris med EFUELs laddboxar

Något av det bästa du kan göra för att säkerställa en effektiv och prisvärd elbilsladdning är att låta installera en laddbox från Wallbox. Wallbox pulsar max är en smart laddbox som kan styras via en app och som är anpassad efter alla elnät, spänningar och elbilar. Det spelar således ingen roll vilken bilmodell du kör, om det är en laddhybrid eller en elbil.

Du får även fördelen att utnyttja det Gröna teknik-avdraget med 50% för att komma ner ytterligare i kostnad att ladda elbil när du beställer en laddbox av oss. Wallbox är en av marknadens snyggaste och mest pålitliga laddboxar och håller verkligen måttet gällande kvalitet och hantering.

Datum för publicering: 22 juni 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB