Loading...
Loading...
Installera laddbox hemma

Installera laddbox hemma

Planerar du att köpa och installera en laddbox för elbil hemma? Om det är första gången du installerar en laddbox hemma har du troligtvis en del frågor. Så, vad bör man tänka på när man installerar en laddbox? Och vilken laddbox ska man välja? Vi reder ut allt du behöver veta kring installation av laddbox hemma och har du redan en laddbox kan du läsa mer om tips för att ladda här.

Varför installera en laddbox hemma?

Först och främst, varför behöver man ens en laddbox hemma? Den främsta anledningen är för att det ofta anses vara smidigt. De flesta elbilsägare laddar för det mesta bilen hemma, speciellt under natten. Det är smidigt att kunna vakna upp till en fulladdad elbil, och dessutom när elpriset billigare då.

Även om du inte äger en elbil just nu är en laddbox hemma inte en dålig investering. Varför då? Elbilen är helt klart framtidens fordon, och den är här för att stanna. Experter förutspår att vi kommer gå över helt till elfordon i mitten av det nuvarande seklet. Så varför inte passa på att dra nytta av fördelarna med elbil redan nu?

Det är en bra tid för att köpa en elbil, men det är även en bra tid för att installera laddbox hemma. Just nu kan du få en skattereduktion när du installerar en laddbox. Det beror på ROT-avdraget för grön teknik. Vem vet hur länge det gäller? Så varför inte investera medan du kan få avdrag för det?

Det rekommenderas inte att ladda en elbil i ett vanligt 230 V uttag då det finns en hög risk för brand eller överhettning. Elsäkerhetsverket avråder från att regelbundet ladda i vanliga vägguttag. Det har till och med skett att en hel bostad brann ner i en brand relaterad till en sådan elbilsladdning. Det är även möjligt att ditt försäkringsbolag väljer att inte ersätta dig för skador som uppstår i koppling till laddning via ett vanligt vägguttag.

Laddning via ett vanligt vägguttag ska endast användas i en nödsituation, eller tillfälligt med uppsyn. Och det är därför elbilar bör laddas med särskilda laddboxar.

Kan jag installera laddboxen själv?

Installationen av en laddbox är en fast installation där ström tas på egen gren direkt från ditt hus elcentral. Enligt lag bör därför laddboxar installeras av en behörig, certifierad elektriker. Om du inte är en behörig elektriker ska du inte försöka installera laddboxen själv. Om du köper en laddbox från EFUEL kan våra behöriga installatörer hjälpa dig att montera den säkert och på ett sätt som passar ditt hem. Självklart kan du också anlita en elektriker som installerar laddboxen åt dig. Läs mer här om hur det går till att skaffa laddbox hemma.

Vad ingår i en installation av laddbox?

När du köper en laddbox från EFUEL hjälper vi dig med allt från den första konsultationen tills installationen slutförts. Det här ingår i en standardinstallation:

 • 10 meter kabel och fästmaterial
 • Kontroll av din elcentral
 • Inkopplingen av befintliga säkringar i din elcentral
 • Håltagningen i tegel/trä/betong/gips
 • Montering
 • Driftsättning
 • Slutkontroll
 • Restid (upp till 50 km)

Efter att du köpt en laddbox fyller du i ett formulär på vår hemsida. Du hittar installationsformuläret i orderbekräftelsen. Vår samarbetspartner kontaktar sedan dig inom 10 dagar för en passande installationstid. Efter att installationen är genomförd kan du lägga till din laddbox i EFUEL-appen. Det som ingår i standardinstallationen passar majoriteten av bostäder, men ibland kan eventuella extraarbeten behövas i samband med installationen.

Vad bör jag tänka på innan installationen av laddboxen?

Innan du beställer en laddbox finns det ett par saker du bör tänka igenom. Till exempel är det bra att dubbelkolla vilket laddningssystem din elbil behöver. Den stora majoriteten elbilar idag passar EU-standarden Typ 2 Mode 2-laddning. Om du har en äldre elbil är det dock möjligt att den har ett annat system. Vi rekommenderar även att tänka igenom följande:

 1. Hur stor kapacitet har elnätet i ditt hus?
 2. Hur mycket kör du per dag?
 3. Hur långt är det mellan husets elcentral och punkten där du vill ladda bilen?

Om du har koll på ovan blir det lättare för installatörerna att hjälpa dig hitta en perfekt lösning för dig och ditt hem.

Vilken laddbox ska jag välja?

Nu när vi fastslagit att du behöver en laddbox, kommer frågan: Vilken är rätt för dig? Det finns ett växande utbud av laddboxar på marknaden idag. Vissa är enklare och billigare, vissa är dyrare men har fler funktioner. Vilken laddbox som passar just dig har endast du svaret på. Om inte, läs vår artikel om bästa laddboxen. Fundera över frågor som: Vill jag ha översyn av elbilsladdningen i min mobil? Passar laddboxen min elbil? Passar laddboxen i mitt hem? Vi är riktigt stolta över vårt stora utbud av laddboxar. Styr din elbilsladdning med EFUEL-appen på din mobil, oavsett var du befinner dig.

Datum för publicering: 11 augusti 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB