Loading...
Loading...
Vanliga frågor och svar om laddboxar

Vanliga frågor och svar om laddboxar

Här besvarar vi de frågor vi oftast får om laddboxar och installation hemma. Saknar du något? Hör av dig till oss så ska vi hjälpa dig.

Vad ingår i en standardinstallation av laddbox?

Installation av Wallbox laddboxen görs, inom ramen av en standardinstallation, på 11 kw, 16 A. Installation på 22 kw, 32 A är även möjligt men då till en extra kostnad (grövre dimension av kabel, + högre säkring). Notera att det krävs en huvudsäkring om åtminstone 32A för en sådan installation.

Laddboxen monteras på fasad där 10 meter kabeldragning från elcentral (undercentral & fasadmätarskåp går också bra) till tänkt placering av laddbox ingår. Det ingår en en håltagning i vägg av trä, gips, lättbetong. Hårdbetong eller flera håltagningar kostar extra.

Vid installation monteras och driftsätts laddboxen av installatören.

Boka gärna upp expertrådgivning med oss så benar vi ut alla dina frågor och funderingar.

Vad är en lastbalanserare och varför behöver jag det?

Lastbalansering innebär en extern produkt (Easee Equalizer) som känner av hur pass belastat din fastighets elsystem är och fördelar effekten jämt så att den räcker till för allt i ditt hem även när du laddar elbilen. Utan en lastbalansering finns risk att säkringar löser ut pga överbelastning. Detta är självklart avhängt på vilken bil du laddar samt vilken huvudsäkring du har för fastigheten.

Vår lastbalanserare som heter Easee Equalizer är idag bara kompatibel med elmätare som är utrustade med en HAN-port typ (RJ45). Läs allt om Equalizern och hur den installeras här: https://www.efuel.se/artiklar/easee-equalizer.

Kontakta din elleverantör för att kolla om du har en HAN-port gömd på din mätare eller om de eventuellt går i tankarna att installera en sådan inom en snar framtid. Har man inte en elmätare med en HAN-port (RJ45) kommer en P1 (RJ12) lösning under våren. Oavsett variant kommer den här enheten att kommunicera med laddboxen via WiFi eller radiofrekvens upp till 50 meter; inget kablage mellan lastbalanserare och laddbox med andra ord.

Man kan såklart även sänka strömstyrkan i appen samt schemalägga laddning till natten då strömförbrukningen i fastigheten är som lägst.

Kan man ladda i eluttaget istället för att skaffa laddbox?

Det går, men det är inte att rekommendera för en rad anledningar, bl.a okontrollerbar laddning & ökad brandrisk. Vanliga eluttag är inte anpassade för så hög effekt under en längre period. Dessutom kan du ladda snabbare med laddbox. En värd investering helt enkelt.

Vilken laddbox ska jag välja?

Att välja laddbox ska inte vara svårt. Det finns en laddbox som sticker ut bland mängden; Wallbox. Wallbox Puslar Max är den smarta hemmaladdaren som är speciellt utformad för att spara tid, pengar och energi för dagliga elbilsförare. Pulsar Max möjliggöra högsta laddningshastigheter samtidigt som den minimerar den dagliga energianvändning.

Vi hjälper dig bena ut allt vad elbilsladdning innebär och förklarar varför Wallbox är den främsta- boka en kostnadsfri videokonsultation med oss så hjälper vi dig med allt.

Vilken effekt på laddboxen ska jag välja?

Vilken effekt laddboxen kan ladda på kan liknas med hur snabbt man kan fylla upp en tank med bensin/diesel. För laddboxar pratar man om 3,7 kW för hybrider samt 11 kW och 22 kW för 100% elbilar. Dock är det inte bara bilens batterikapacitet att ta emot en viss effektnivå som är avgörande. Även fastighetens elkapacitet/huvudsäkring kan vara en begränsande faktor i hur snabbt det går att ladda. Med Wallbox kan du framtidssäkra för att kunna ladda på 22kW även om varken din bil eller fastighet klarar av att ta emot respektive leverera den nivå av effekt idag.

Hur vet jag att min elanläggning klarar av en laddbox?

Wallbox laddboxen behöver åtminstone 16 ampere i huvudsäkring. Om du inte har det behöver det säkras upp. Vi rekommenderar en huvudsäkring om 25A men det går självklart med längre också.

Är ni certifierade för att installera laddboxar?

Alla våra partnerinstallatörer är certifierade inom el-arbete och nischade inom installation av laddboxar. Med 25 000 installerade laddboxar i Sverige har EFUELs nätverk av installatörer absolut längst erfarenhet i landet.

Jag behöver hjälp att skaffa en laddbox - hur går jag till väga?

Kontakta oss genom att boka kostnadsfri expertrådgivning eller genom att ringa. Vi hjälper dig att bena ut elbilsladdning för just dina behov och anpassa efter din fastighets förutsättningar. Kom ihåg att EFUEL kan hjälpa dig se till att du får rätt förutsättningar.

Datum för publicering: 22 juni 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB