Loading...
Loading...
Nytt förmånsvärde för elbil 2022 | EFUEL

Nytt förmånsvärde för elbil 2022 | EFUEL

Nytt förmånsvärde för bil. Skatteverket gör förmånsvärdet för elbil och laddhybrid mera rättvist genom en ny beräkningsmetod. Läs mer om förmånsvärdet här!

Nytt förmånsvärde för elbil 2022

År 2022 har flera populära elbilar fått sänkt förmånsvärde genom att beräkningssättet har uppdaterats. Detta har gjorts för att gynna mindre och billigare elbilar i motsatsen till större och dyrare modeller. Anledningen är att man vill att förmånsvärde ska bli mer rättvist, enligt Skatteverket.

Förut jämförde man elbilar med en liknande bensinbil för att räkna fram förmånsvärdet. Från och med 2022 görs istället ett schablonavdrag för elbilar på 350 000 kr men max 50 % av bilens nybilsvärde. Det betyder att om du köper en elbil för 500 000 kr blir det sänkta förmånsvärdet 250 000 kr. Förmånsvärdet för laddhybrid 2022 blir istället 130 000 kr men summan kan bli lägre om Skatteverket önskar att fler ska köpa en renodlad elbil. Även andra typer av miljöbilar som modeller som drivs av annan gas än gasol och vätgas får 100 000 kr i nedsättning. Med det nya förmånsvärdet för elbil räknar man med att skatteintäkterna minskar med ca 10 miljoner kronor under 2022.

Vad är förmånsvärde för bil?

Om du får en tjänstebil från din arbetsgivare som innebär att du kan ta dig till och från möten, arbetsplatsen och andra platser så gör du besparingar i förhållande om du köpt bilen privat. Denna besparing kallas för förmånsvärde och mellanskillnaden betalar du skatt på.

Ofta blir det billigare att köra en tjänstebil på många plan. Du får nämligen drivmedlet betalt av din arbetsgivare när körningen sker på arbetstid. Förmånsvärdet för bilen läggs till på den anställdes bruttolön och sedan dras skatten från förmånen direkt.

Förmånsvärde för tjänstebil med eldrift 2022

Du som kör tjänstebil bör vara vaksamma gällande det nya förmånsvärdet för elbilar. Det är nämligen som så att förmånsvärdet kommer att höjas för dig som kör en vanlig tjänstebil som inte drivs på el eller är miljövänlig i den utsträckningen. För den som har en miljöbil kommer dock förmånsvärdet sänkas. Detta gäller från och med 1 juni 2022 och avser personbilar med förmånsvärde som tas i trafik från och med detta datum.

Förenklad beräkning

Det handlar till stor del om att Skatteverket får det lättare att beräkna och hantera förmånsvärde genom fasta belopp. Det fasta beloppet är baserat på bilens miljöteknik. Eftersom miljöbilar för det mesta har varit dyrare att köpa än vanliga bensinbilar så har de fått en speciell rabatt så att det ska motsvara en liknande icke-miljöbil. Med tiden har det emellertid varit lite svårt att definiera vad en “liknande modell” är eftersom de allra senaste elbilarna inte har någon direkt motsvarighet till en bil med vanlig förbränningsmotor. Det hela har gjort att systemet för att beräkna förmånsvärde har blivit alltmer komplicerat. Resultatet blir nu schablonberäkning istället för att försöka avgöra från bil till bil och från fall till fall. Det är konstaterat att två elbilar som i stort sett har samma nybilspris har fått ganska olika förmånsvärde eftersom de jämförts med olika vanliga bilar.

Ändrade förmånsvärden för olika biltyper

Ibland kan det tyckas lite för arbetsamt att sitta och räkna ut förmånsvärdet själv enligt konstens alla regler. Därför finns det billistor som visar på många olika bilmodeller och deras förmånsvärde. Teslakalkylen har också bland annat gjort en uträkning på ett flertal bilmodeller och vilka ändringarna blir från det nya datumet. Eftersom man utgått från siffror under 2021 så ger det endast en idé, men skillnaderna kommer dock inte att bli särskilt markanta när de exakta siffrorna visas under 2022.

Extrautrustning i förmånsvärdet

Viss extrautrustning kan tilläggas i förmånsvärdet medan annan utrustning inte gör det. Exempel på extrautrustning som ska ingår är följande:

-Bilbarnstol -Dragkrok -Vinterdäck -Automatisk växellåda -GPS-system -Krockkuddar -Elmanövrerade backspeglar m.m

I de flesta fall ingår den vanligaste extrautrustningen i nybilspriset. Du kan läsa mer om vad som ingår och inte i förmånsvärdet gällande extrautrustning på Skatteverkets hemsida.

Fördelen med elbil som tjänstebil

Oavsett om du äger en elbil privat eller om det gäller din eldrivna tjänstebil gör du både miljön och din plånbok en tjänst. På EFUEL kan våra experter hjälpa dig med snabb och bekymmersfri elbilsladdning som drar ner kostnaderna ännu mer. Läs mer om fördelar med elbil här

Datum för publicering: 21 juni 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB