Loading...
Loading...
Fakta om elbilar – myter, fördelar och tips | EFUEL

Fakta om elbilar – myter, fördelar och tips | EFUEL

Kör du redan elbil eller funderar du på att byta din vanliga bensinbil mot en eldriven bil? Det har uppkommit många frågeställningar gällande just elbilar och vissa baseras mer på myter än renodlad elbilar fakta. Här ska vi försöka reda ut elbilens fördelar, slå hål på myter och ge några tips om du är i färd med att slå till att köpa en elbil.

Fakta om elbilar – myter, fördelar och tips

Kör du redan elbil eller funderar du på att byta din vanliga bensinbil mot en eldriven bil? Det har uppkommit många frågeställningar gällande just elbilar och vissa baseras mer på myter än renodlad elbilar fakta. Här ska vi försöka reda ut elbilens fördelar, slå hål på myter och ge några tips om du är i färd med att slå till att köpa en elbil.

Hur miljövänlig är en elbil?

Meningarna går isär huruvida en elbil är så miljövänlig som den faktiskt sägs vara. Argumenten har varit att de bland annat tär på jordens resurser när det kommer till att tillverka batterierna och andra bildelar. Tillverkningen skapar ett relativt stort koldioxidavtryck. Kort sagt har frågan kring elbilens miljöpåverkan uppstått när man ser till hela tillverkningsprocessen och de råmaterial som används. Visst, det kan man fundera på men faktum är att ju mer utvecklingen går framåt desto mer “grön” blir även denna process, på grund av bättre material och återvinning med mera.

När det istället kommer till miljöpåverkan att köra elbil så finns det inget bättre alternativ. Elbilen släpper ut noll koldioxid om det är en ren elbil vi talar om. Laddhybrider är ett bra alternativ men eftersom de delvis går på bensin så bidrar de till mer utsläpp.

Tysta att köra med knivskarp reaktionsförmåga

En av elbilarnas fördelar är att den är otroligt tyst vid körning. Det är nästan så att du kan höra en knappnål falla till golvet. Nåja, kanske inte precis så men ingen har nog undgått den tysta motorn som reagerar vid minsta acceleration utan att lämna efter sig det mullrande ljud som bilar med förbränningsmotor gör. För vissa kan detta verka lite trist men vid närmare eftertanke så är det en stor fördel när barnen ska sova i baksätet, vill se på film eller när du behöver jobba eller läsa i passagerarsätet.

Hur långt går en elbil på en laddning?

Räckvidden hos en elbil varierar och detta är också något du måste ha i åtanke när du väljer den modell som du ska köpa. Vet du med dig att du mest åker omkring i stan under kortare sträckor eller måste du pendla relativt långt för att komma till jobbet samtidigt som du reser en hel del på fritiden? Det senare alternativet kräver en elbil med längre räckvidd som du inte behöver ladda lika ofta, till exempel en liten modell som är gjord för stadstrafik och kortare sträckor.

Det går att köra långt med en elbil! Men de flesta kör inte mycket längre än 6 mil om dagen. Om du ska köra långt så är det helt enkelt bara viktigt att planera din rutt och att ha bilen fulladdad innan du påbörjar din resa. Precis som med bensinbilar kan du också stanna till utmed vägen och snabbladda din elbil till 80 % på bara 40 minuter; idag finns det laddstationer utmed vägarna och de blir bara fler och fler.

TIPS! Det ska också till att nämnas att de nyare elbilarna som produceras i många fall kommer med en ännu längre räckvidd än de tidigare modellerna, så om du kör ofta och mycket kanske du ska se över vilka modeller som är på väg att släppas inom det kommande året.

Några smarta sätt att påverka räckvidden

Så får du längst räckvidd för din elbil

-Håll bilen varm även när den inte används. Du kan till exempel använda parkeringsvärmaren och ställa in den så att bilen är behagligt varm lagom till körning. Använd även stolsvärme och annat för att hålla bilen varm under färden. -Försök att köra relativt lugnt, undvik kraftiga accelerationer och att köra hetsigt. Det tar mer på batteriet. -Se till att däcken är välpumpade med bra tryck.

Bli ännu mer miljövänlig genom att ladda med “grön el”

Nu vill man att elbilsägandet ska gå från miljövänligt till ännu mer miljövänligt. Detta sker bland annat genom att du kan ladda bilen med förnybar el. Förnybar el kommer från vind- eller vattenkraft och hjälper oss alla att gå mot en mer hållbar bilanvändning.

## Elbil eller laddhybrid Skillnaden mellan en elbil och en laddhybrid är att laddhybriden delvis går med en förbränningsmotor och delvis laddas med el. Räckvidden och batteriet i en laddhybrid eller en plug in-hybrid som det också kallas, är kortare och svagare än i en ren elbil. Många som har en bensin- eller dieselbil och funderar på att växla till elbil börjar ofta med en laddhybrid för att känna sig för innan de helt går över till eldrift. Det är naturligtvis ingen tumregel och du kan givetvis köpa elbil direkt om du vill det.

Laddstationer och laddningsmöjligheter – enkelt eller svårt?

Det som en del har funderat över hitintills när de funderar på att övergå till bilar med eldrift, är laddningsmöjligheterna. När elbilarna var helt nya så fanns det inte lika många laddstationer på allmänna platser. Idag är det helt annorlunda! Numera hittar du parkeringsplatser med laddpunkter överallt och även företag installerar laddstationer tack vare det statliga bidraget vilket är en av fördelarna med elbil. Du som äger en elbil kan även dra nytta av Grön teknik-avdraget och få installationen rabatterad när du installerar laddbox eller laddstolpe hemma.

Tips på var du hittar laddstationer:

-Vid snabbmatkedjornas parkeringar -Vid bensinstationer -Inne i städerna på vissa parkeringar -Utmed motorvägarna

Ett tips är att söka på “laddguide” online och få upp listor med laddstationer nära dig. I guiden brukar det även stå hur mycket det kostar att ladda på olika platser. Det kan vara bra att veta att olika laddstationer erbjuder olika priser beroende på om du bara betalar för elen eller om de också vill att priset täcker en avgift som ska motsvara en del av installationskostnaden. Det lönar sig alltså att jämföra laddstationer eftersom det kan röra sig om långt över 10 kronor i mellanskillnad per mil.

Undvik att ladda i vanligt eluttag

En viktig fakta om elbil är att den kan men bör inte laddas i ett vanligt eluttag. Brandrisken är mycket högre och det brukar ta desto längre tid att ladda bilen på det här sättet – dessutom är det också mycket dyrare än att ladda med laddbox. Installerar du en laddbox från exempelvis EFUEL laddar du bilen minst 10 gånger snabbare och säkrare. Dessutom får du smarta fördelar på köpet såsom lastbalansering och schemalagd laddning.

Fördelar med elbilar – tekniska egenskaper

Det är ingen hemlighet att de moderna elbilarna har stora fördelar när det kommer till revolutionerande teknik och smarta egenskaper. Avancerade GPS-system, snabbare och tystare körning, fantastisk reaktionsförmåga, möjligheten att ta ut svängarna, banbrytande batteriteknik som bara går framåt och sensorer som känner av minsta rörelse både inne och ute; detta är bara några exempel på teknik som moderna elbilar kommer med idag.

Framförallt batteritekniken håller på att revolutionera elbilsmarknaden idag. Batterierna blir mer avancerade och viktlösa och de leder till betydligt längre räckvidd och en lättare bil. Mycket är för tillfället i forskningsstadiet men vi ser redan hur vissa biltillverkare får folk att höja på ögonbrynen av förvåning.

Nu vet du lite mer om hur det egentligen fungerar med att äga elbil - och i vår Shop hittar du allt du behöver för just din elbil.

Datum för publicering: 21 juni 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB