Loading...
Loading...
Laddkablar för elbil

Laddkablar för elbil

Äntligen bestämt dig för att investera i en elbil? Du kommer inte att ångra dig. Men för att se till att din nya elbil rullar och laddar korrekt behöver du inte bara en laddbox utan även en bra laddkabel.

Det finns mer än bara en typ av laddkabel. Så vilken laddkabel behöver just du för ditt fordon? Vi går igenom allt du behöver veta om laddkablar för elbilar.

Vilka typer av laddkablar för elbilar finns det?

Idag talar man oftast om två olika typer av elbilsladdkablar: laddkabel typ 1 och laddkabel typ 2. Det syftar på laddkablar vars kontakt antingen är av typ 1 eller typ 2. Det finns också en laddkabel som kan anslutas till vanliga 230 V vägguttag. Vänta, kan du ladda din elbil med ett vanligt vägguttag? Låt oss börja där.

Laddkablar för vanliga vägguttag

När du köper en elbil ingår ofta en laddkabel som kan kopplas till ett vanligt vägguttag. En sådan laddkabel är antingen utrustad med en kontakt typ 1 eller en kontakt typ 2. Via ett vägguttag laddar du med 1-fas och effekten är alltså mycket låg. Som du kanske har hört rekommenderas det inte att ladda elbilar via vägguttag. Vad händer när man laddar elbil i vanligt uttag finns mer att läsa om på vår blogg.

Laddkablar med kontakt typ 1

Laddkablar med typ 1-kontakt laddar ditt fordon med 1-fas växelström. Det leder till en laddningskapacitet på upp till 7,4 kW. Kontakt typ 1 är inte längre standarden här i EU, så om din bil är relativt ny är chansen att den har ladduttag typ 1 väldigt liten.

Laddkablar med kontakt typ 2

Laddkablar med typ 2-kontakt kan ladda ditt fordon med antingen 1-fas eller 3-fas, med likström eller växelström. Det innebär att laddningskapaciteten är mycket högre och att denna typ av laddkabel är mer flexibel. På grund av att den här typen av laddkabel har en kort och en lång signalpinne garanteras också säkerheten när du kopplar ur kabeln från laddboxen. Laddkablar med typ 2-kontakt är alltså säkrare och europeiska bilmodeller har nu detta som standard.

Vilken laddkabel till elbil ska man välja?

Det finns en rad olika frågor du bör ställa dig själv för att se till att du hittar en laddkabel som passar just dig och din elbil.

  • Vilket uttag har min elbil? Vilken laddkabel du ska välja beror helt på vilket uttag din elbil eller laddhybrid är utrustad med. Det första du behöver ta reda på är vilken kontakt ditt fordon är kompatibelt med. Om din elbil eller laddhybrid är en nyare och av europeisk bilmodell är det troligt att den har en kontakt typ 2. Tveka dock inte på att dubbelkolla med din bilhandlare. Annars rekommenderar vi att du läser igenom dokumenten för din bil för att hitta informationen.

  • Hur lång laddkabel behöver jag för min elbil? Vilken längd behöver du på din kabel? Hur lång kabel du behöver beror på vad du föredrar. Den vanligaste längden på en laddkabel är mellan 4–7,5 meter. Med en kortare laddkabel tar den mindre plats och är lättare. Med en längre kabel kan du vara säker på att längden alltid kommer att räcka. Fördelaktigt med en lång kabel är att du kan ladda oavsett om du parkerat med fronten in eller ut, och oavsett om uttaget sitter fram eller bak på ditt fordon.

  • Vilken effekt kan kabeln ladda med? En laddkabel med 1-fas har en laddningseffekt på högst 7,2 kW. Med en laddkabel som har 3-fas kan du få en maximal laddningseffekt på 22 kW. En laddkabel med kontakt typ 1 kan endast ladda med 1-fas, inte 3-fas. Men om din elbil har ett uttag för kontakt typ 2 har du möjligheten att välja en laddkabel som laddar med 3-fas som är betydligt mer effektiv.

Kan man köpa en adapter för en elbils laddkabel?

Det går att köpa till en adapter för laddkablar till ditt fordon. Om din elbil har kontakt typ 1 kan det vara användbart att ha en adapter eftersom många publika laddstationer endast har en kontakt typ 2. För att ladda vid sådana stationer behöver du då en adapter.

Dina laddkabel behov löser vi på EFUEL

I vår shop hittar du laddkablar med hög kvalitet för Typ 1 och 2 och allt annat som behövs för att du ska kunna ladda din elbil hemma och för publik laddning. Hitta rätt laddkabel för just dig i vår shop.

Datum för publicering: 11 augusti 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB