Loading...
Loading...
Laddhybriden - det bästa av två världar

Laddhybriden - det bästa av två världar

Står du i valet och kvalet mellan en elbil och en traditionell, fossildriven bil? Kanske är du, som många som då och då kör långt med din bil, oroad över elbilarnas begränsade räckvidd. Samtidigt vill du säkert också kunna köra miljövänligt när du kan, och lockas dessutom av den lägre kostnaden det innebär att kunna ladda hemma och klara dig på elmotorn till exempel resor till och från jobbet.

Då är en laddhybrid det perfekta valet för dig. En laddhybrid har en laddkontakt precis som en elbil, och kan laddas vid en laddbox hemma. Samtidigt har den också en vanlig bränsletank, så du behöver aldrig oroa dig för att bli stående om batteriet skulle laddas ur vid en längre körning. Bilen ställer då om till vanlig bensindrift och tar dig dit du vill.

Skillnaden mellan laddhybrider och elhybrider

En laddhybrid är något mer än en bil med hybridmotor. Elhybrider har länge sålts på den svenska marknaden, och denna typ av bil utnyttjar kraften vid inbromsningar för att ladda ett mindre batteri som kan användas för att köra på el kortare sträckor.

Till skillnad från elhybriden har en laddhybrid, eller plug-in-hybrid som biltypen också kallas, också en laddkontakt för att kunna laddas med kabel. Batteriet hos en laddhybrid är betydligt större än i en elhybrid, och kan följaktligen också laddas med mer el vilket ger laddhybriderna betydligt längre räckvidd än elhybriderna när det kommer till körning på eldrift.

Så hittar du den bästa laddhybriden 2022 för dig

Är du intresserad av att köpa en laddhybrid så finns det redan en hel del bilar att välja mellan ute på marknaden, och ännu fler är på ingång under 2022. De flesta större biltillverkare har åtminstone en laddhybrid, och många har flera i olika prisklasser och modeller. Så precis som vid köp av en vanlig bil så handlar det om att kartlägga dina behov.

Om du framför allt använder din bil för resor till och från arbetet, och har en laddbox installerad i hemmet, så kan du välja en lite mindre laddhybrid som går fort att ladda med en lite kortare räckvidd på 2-3 mil, en körsträcka som de flesta klarar sig till och från jobbet på. Här kan du välja mellan till exempel en BMW 225xe, en Volvo XC40 eller en Mini Countryman. Har du däremot längre till jobbet, eller ofta åker på långresor med familjen, bör du välja en laddhybrid med så lång räckvidd som möjligt på el och som samtidigt har bra komfort. KIA Niro Plug-in, Peugeot 3008 och Volkswagen Passat är några exempel.

Laddhybriden.jpeg

Installera laddbox hemma

Att installera en laddbox hemma är ett måste om du vill kunna dra så mycket nytta som möjligt av din laddhybrid. Har du ingen laddbox hemma är risken stor att du endast kommer att köra på bensin- eller dieselmotor, och då blir en laddhybrid ganska dyr i drift.

En laddbox hemma gör att du kan ladda bilen över natten och ha tillräckligt med el i batteriet för att klara dig på eldrift hela dagen. Vi erbjuder smarta och effektiva laddboxar anpassade för det nordiska klimatet och hjälper dessutom till med planering och installation av boxen. Hör av dig så berättar vi mer!

Datum för publicering: 21 juni 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB