Loading...
Loading...
V2G: En (r)evolution för elbilar

V2G: En (r)evolution för elbilar

19 maj 2025

Det finns nog inget vi på EFUEL får så mycket frågor om som V2G. Men vad säger då våra leverantörer som faktiskt driver på utvecklingen? Vi tog oss en pratstund med en riktigt expert på området; Fridtjof Falkgård Riege, produktspecialist på Easee och verklig V2G-entusiast.

DSC00237 (1).png

Hej Fredrik! Berätta, vad är V2G egentligen?

– V2G – vehicle-to-grid – innebär att laddaren och elbilen kommunicerar med elnätet och reagerar därefter för att minska belastningen. Sedan finns även V2X – eller vehicle-to-everything – möjliggör dubbelriktad laddning, vilket gör att batteriet kan laddas ur och energin användas på andra sätt.

Vad innebär det för elbilen?

– Vi har i över hundra år sett bilar som något som förbrukar energi. Men tänk om de kunde ge tillbaka? När varje elbil blir en mobil kraftstation förändras allt.

Hur fungerar det rent praktiskt för oss i vardagen?

– När din elbil står parkerad, vilket den gör största delen av tiden, kan den skicka tillbaka ström till ditt hem, kontor eller till det offentliga elnätet. Det smarta är att bilar rör sig dit där elen behövs mest. På morgonen parkeras de vid arbetsplatser, på kvällen hemma. Precis där efterfrågan finns, säger Riege.

Vad är största fördelen med V2G?

– Den mest direkta nyttan för användaren är att spara pengar – ladda bilen när elen är billig (ofta på natten) och använd den när elpriset är högt. Men den verkliga styrkan ligger i V2G:s systemnytta. Det hjälper till att jämna ut elförbrukningens toppar och dalar, minskar belastningen på elnätet och pressar priserna för alla.

Finns det nya fördelar för miljön också?

– V2G passar perfekt ihop med förnybar energi: Solceller ger ingen el på natten, vindkraft är ojämn. Med V2G kan vi lagra grön el när den finns och använda den när den behövs. Att bygga ut elnätet är dyrt och ofta skadligt för miljön – skog fälls, habitat förstörs och samhällen påverkas. V2G gör att vi får ut mer av den infrastruktur vi redan har.

Vilka blir största vinnarna med V2G, skulle du säga?

Alla – men på olika sätt:

Husägare: Lägre elräkningar och reservkraft vid strömavbrott.

Företag med stora parkeringar: Bilarna kan bidra till byggnadens elbehov eller stabilisera nätet.

Fordonsflottor: Taxibilar, budbilar, kollektivtrafik – parkerad tid blir lönsam.

Evenemang: Festivaler kan drivas med elbilar istället för dieseldrivna generatorer.

Krisberedskap: Vid katastrofer kan elbilar ge viktig reservkraft.

Ett gemensamt uppdrag, en del av lösningen

Ingen kan få ut V2G-teknik på bred front på egen hand. Easee samarbetar med konkurrenter, biltillverkare, energibolag, universitet m.fl. – Målet är att kopplingen mellan bil, hem och nät ska vara så sömlös att du inte ens märker den. Du pluggar in bilen och resten sker automatiskt, säger Riege.

Easee deltar i PAVE – ett Polestar-lett V2G-projekt i Sverige. Easee ansvarar för kommunikationen mellan bil och laddare. En testanläggning körs redan på Polestars huvudkontor och nästa steg är att fem svenska familjer testar tekniken i sina hem. Dagens elnät är inte anpassat för den omfattande elektrifiering som sker. Laddinfrastruktur kan antingen bli en belastning för elnätet – eller tvärtom, fungera som en värdefull, flexibel resurs för energisystemet.

polestar-bidirect (2).pngIllustration from Polestar’s V2G project.

Med över 850 000 installerade smarta laddboxar har Easee etablerat ett unikt, omfattande nätverk i Europa. Denna skala och tekniska kapacitet gör Easee till en idealisk samarbetspartner för elnätsägare, energibolag och offentliga myndigheter som vill främja en stabil och hållbar energiförsörjning.

Ny laddare lanserad

På mässan Elfack i Göteborg och på Power2Drive i München presenterade Easee även det senaste tillskottet i sin produktportfölj – Easee Charge Pro. Laddaren är en viktig del av strategin att ta en mer central roll i energisystemet. Den är utvecklad för större laddanläggningar som bostadsrättsföreningar, arbetsplatser och parkeringsanläggningar. Laddboxen möjliggör övervakning av energiförbrukning, prisjusteringar och säkerställer stabil drift på en eller flera platser samtidigt

Ett komplett laddsortiment

Lanseringen av Charge Pro innebär att Easee nu erbjuder ett heltäckande sortiment av laddboxar anpassade för olika behov, och möjliggör för installatörer och partners att täcka hela marknaden – från enfamiljshus till stora fleranvändaranläggningar – med ett och samma ekosystem:

Charge Up: En basmodell för enkel installation i privata hem, utan behov av energimätning.

Charge Max: MID-certifierad hemmaladdare för exakt förbrukningsregistrering och återbetalning.

Charge Core: Skalbar lösning för större och delade laddpunkter utan krav på MID-certifiering eller fakturering.

Charge Pro: Premiumladdare för krävande miljöer med behov av full funktionalitet: mätning, fakturering, fjärrstyrning och avancerad energihantering. (redo för beställning hos EFUEL under hösten)

EFUEL

Nyheter

© 2025 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB