Loading...
Loading...
Webbinarium med Wallbox

Webbinarium med Wallbox

Under webbinariet presenterade Wallbox sina produkter för er som tänker installera laddboxar i BRF. Under webbinariet fick deltagarna en översikt över Wallbox-produkterna och deras olika funktioner, installationsprocessen och administrationsportalen myWallbox. De fick även möjlighet att ställa frågor direkt till Wallbox, vilket presenteras nedan.

Måste sekundära enheter ligga i serie efter primära (master) laddboxen eller kan de ligga parallellt? Tänker att om man kör med kraftkabel med inbyggd kommunikationsledning vore det bra om det funkar parallellt.

Det vanligaste sättet att installera laddboxarna är med en kombinationskabel där det finns både en strömkabel och kommunikationskabel med inbyggd Cat5e eller Cat6e.

Fungerar det att koppla upp elmätaren från Easees lastbalansering till eran dynamiska lastbalansering?

Det finns ingen möjlighet att använda Easees produkter för att lastbalansera Wallboxs laddboxar. Du behöver installera Wallboxs lastbalanserare som även är förkonfigurerade för smidigare installation. Wallbox elmätare är idag trådad och finns som direktmätare (max 65A) och med CT-klämmor från 250A till 600A.

Har man en ny elmätare med RJ12-port kan man använda den genom att installera Wallbox nya produkt Power Meter P1-port.

Hur fungerar dynamisk lastbalansering om man har flera kretsar t.ex. tre kretsar på 25A?

Man kan gå ut med bredare kabel och dosa av för att gå ut med en mindre kabel till varje laddbox. I detta fallet gör man också tre stycken primära enheter (masters). I portalen kan man välja om dessa ska vara under samma site och konto eller använda separata konton för varje krets för att dela upp det.

Skulle man vilja så kan man gå ut med separat matning till varje laddbox och bygga upp det som ett “stjärnnät”.

Om man har tre primära enheter (masters), kopplas de upp i samma anläggning i myWallbox portalen?

Ja, det kan man göra om anläggningen ligger som administratör. Wallbox har tre stycken hierarkier i sitt back-end, superadmin, admin och användare. Har man kontot under admin kan man ha alla tre masters på samma konto och anläggning. Detta går inte om det ligger inne som superadmin.

Går det balansera kretsar mot fastigheten?

Ja, det finns olika alternativ att göra detta på. Man kan dels låsa laddarna till ett maxtak (beroende på hur mycket ström som finns tillgängligt i fastigheten). Då installerar man en kommunikationskabel mellan laddarna för att de ska statiskt lastbalansera mellan varandra. Har man som i de flesta fall inte så mycket utrymme kvar av huvudsäkringen så bör man installera dynamisk lastbalansering (Dynamic Power Sharing) då reglerar laddarna hastigheten i förhållande till den totala förbrukningen i fastigheten.

Hur vet man att lastbalanseringen är igång?

Det ser man i appen. Är den inte igång så är den grå och då går den ej att klicka på och det går heller inte att ställa in några inställningar för lastbalansering. Då har man förmodligen gjort något fel i kopplingen. Ett vanligt fel är att man har glömt byglingen mellan 7 och 9 om man har installerat EM340 från Wallbox leverantör Carlo Gavazzi. Om det inte fungerar kan man alltid ringa Wallbox support för att bli guidad i installationen.

Berätta mer om er betaltjänst

Wallbox har både en betallösning och en portal för att styra laddarna. Bara för att nämna några saker som man kan göra i portalen så kan man lägga till eller ta bort användare, se förbrukning och justera priset för laddningen. En BRF kan via myWallbox, få ut CSV-filer för att se hur mycket varje användare har laddat och redovisa laddningen. Det går att sätta priser per användare och laddbox, skulle man resa i tjänsten kan man ha två användare, en för privat bruk och en för företaget. T.ex. det vanligaste är att BRFen lägger till organisationsnummer och bankgironummer och då faktureras användarna varje månad utefter hur mycket de har laddat. Kostaden för tjänsten är endast 10% i transaktionsavgift (5% går till Stripe och 5% till Wallbox). Det finns inga fasta löpande månadskostnader.

Datum för publicering: 17 april 2023

EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB