Loading...
Loading...
Hur långt kan jag köra på en elbilsladdning?

Hur långt kan jag köra på en elbilsladdning?

En vanlig fråga kring ämnet elbil som många undrar över innan sitt potentiella köp är just hur långt man kan nå med ett fulladdat batteri. Likt fossildrivna bilar så beror det på ett gäng faktorer.

Förbrukningen

En av de faktorer som har en stor påverkan på bilens förbrukning är just hastigheten du som förare håller. Det kräver mer energi när du håller en högre hastighet och därav en större effekt på batteriet. En mjuk körning underlättar för bilen att maximera sin totala räckvidd.

Temperaturen

Väder har också en inverkan på batteriet. Ett exempel är när det är kallt ute så tenderar vi att sätta på hög värme i bilen, till exempel stolsvärme. Vilket i sin tur såklart drar energi. Likaså när vi sätter på AC när det är för varmt ute.

Batteriets storlek och lagring

Såklart så har batteriets lagringsförmåga en stor effekt på den totala energiförbrukningen. Lagrings förmågan är under ständig utveckling mot att bli bättre, just för att man har förstått vikten av att ha en bra batteri förmåga.

Samtidigt så är det viktigt att belysa räckvidd skräcken som finns i samhället. Man kan nå i genomsnitt 150 km med en elbil, Teslas bilar kan nå 450 km. Det är också beräknat att vi i Sverige åker i genomsnitt 3 mil per dag. Vilket visar på en tydlig marginal.

Kort sagt är det svårt att rekommendera en elbil för dig utan att veta vad du eftertraktar. Men branschen är under ständig utveckling så vi är säkra på att det finns alternativ för alla som har möjlighet till laddning.

Datum för publicering: 21 juni 2022


EFUEL

Om oss

© 2024 Electric Fuel Infrastructure Sweden 2 AB