Lägenhetsboende vill ladda elbilen hemma

Elbilsentusiasten Per Olsson lämnade tillsammans med sin granne in en motion till styrelsen i Bostadsrättsföreningen han bor i om att installera elbilsladdare. Det resulterade i att föreningen hade år 2015 installerat nio laddstationer. Användarna registrerar sig via ett RFID-kort eller RFID-bricka och får månadsvis en faktura på den förbrukade elen.

 
Ladda+elbil+hemma+lägenhet.jpg
 

Per som kör en Nissan Leaf berättar att han har en laddkostnad på ungefär 100kr/månad där till har föreningen en förhöjd hyra för parkeringen om 150kr. Per kör ca. 2000 mil/år vilket då resulterar i en kostnad på under 2 kr/mil.

Nu när laddstationerna har funnits i tre år har efterfrågan i föreningen ökat och de ska nu utöka med 8-10 nya laddstationer. Nu finns även klimatklivet som ger bidrag upp till 50% av investeringen och underlättar ett sådant beslut.

Nissan+Leaf+ladda+hemma.jpg

Detta är en trend som vi på EFUEL ser allt oftare hos våra kunder som bor i flerbostadshus. Om det finns en fungerande infrastruktur för att ladda elbilar så ökar efterfrågan väldigt snabbt. Andra boende i fastigheten ser att det finns en plats att ladda sin elbil och att det fungerar.

Det är hemma som majoriteten av all laddning sker. Det är även där man kan ladda sin bil som billigast eftersom elpriset är som lägst på natten.

Är ni intresserade av att installera laddstationer i er förening kan ni kontakta oss så hjälper vi er att hitta en kostnadseffektiv lösning som passar er.

 

Källa: Elbilsnytt

Markus Lundh