Nu är elbil billigare än bensinbil att äga!

Mestmotor Recharge har gjort ett test som äntligen visar att elbilen är billigare att äga än en bensinbil!

Elbil vs bensin.jpg

Den största anledningen till att elbilsflottan inte växer snabbare än vad den gör är de höga inköpspriserna för elbilar. Med tanke på de otroliga kostnaderna biltillverkarna har för att ställe om produktionen, att tilläga är även att det säljs väldigt mycket färre elbilar än diesel och bensinbilar så de höga inköpspriserna kommer med största sannolikhet hålla i sig några år framöver.

Tyvärr ser många potentiella elbilsköpare endast inköpspriset och blir en anledning att inte köpa. Det enkla svaret till att resonera så är att det är betydligt viktigare att räkna på vad bilen kommer kosta dig över tid. Där har elbilen många fördelar!

Om man räknar på drivmedel, så är elbilen betydligt mycket billigare, särskilt om man har tillgång till laddare hemma eller på arbetsplatsen.

Enligt branschexperterna så kommer även elbilar hålla ett bättre andrahandsvärde än bensin & dieselbilarna.

Service är också en stor avgörande faktor. Med tanke på att elbilar har så otroligt få rörliga delar jämfört med en förbränningsmotor, blir service kostnaderna betydligt lägre.

Hyundai Kona Electric är billig att äga trots den höga prislappen. I recharge test jämför dem den med tre andra bensin bilar i samma storleksklass. Priset skiljer så mycket som upp till 100.000kr i inköpspris och trots det blir det billigare att äga elbilen.

Hyundai Kona Electric kostar 400.000kr att köpa. Ser man till hela ekonomin i bilägande är den absolut konkurrenskraftig med fossilbilar som kostar hälften så mycket att köpa!

Recharge test-team kom fram till att E-golf är så mycket som 460kr billigare i månaden jämfört med bensin varianten av Golf. Där har man räknat med alla driftkostnader som skatt, försäkring, service, bränsle etc. Alltså en bil som kostar nästan 100.000kr mer att köpa är blir billigare att äga.

Den enda bensin bilen som lyckades slå elbilarna i Recharge test var Kia Ceed eftersom den är hela 180.000 kr billigare jämfört med elbilarna. Kia Ceed har däremot en hög förbrukning och kostar nästan 15.000kr mer i bränsle kostnader jämfört med elbilarna. Även service kostnaderna hos Kia är väldigt höga.

Läs mer om hela testet hos Mestmotor / Recharge

Källa: Mestmotor / Recharge

Markus Lundh