Varför välja elbil?


easee laddkabel


Varför ska man ha en elbil?

Elbilsbranschen har minst sagt blomstrat under de senaste åren, så mycket att beräkningen på laddbara fordon inom 10 år är runt 2,5 miljoner bilar. Trots den enorma utvecklingen så är det vanligt att undra över anledningen till att äga en elbil.  

Fordons skatterna präglar bensin och dieseldrivna bilar.

Den höga fordonsskatten som straffar bilar med registrering efter 1 Juli 2018 även känd som Bonus Malus har haft stor påverkan på bilar som släpper ut stora mängder koldioxid. Vart försvinner pengarna för skattehöjningen kan man fråga sig? Delar av pengarna går till att subventionera personers köp för en bil som släpper ut mindre än 60 gram koldioxid per kilometer. Subventionen kan ge upp till 60 000 kronor på bilar med 0 koldioxidutsläpp och uppemot 10 000 kronor för koldioxidutsläpp över 0 till 60 gram. Subventionen visar tydligt att staten vill att den svenska befolkningen ska övergå till elbilar, därav försöker dem göra det mer lukrativt.


Den mentala räckvidds skräcken

En faktor som gör många osäkra är just räckvidden för en elbil. Hur långt bilen går på en laddning beror självfallet på vilken elbil/laddhybrid som du kör. I genomsnitt så kör vi i Sverige tre mil per dag och de flesta elbilar kan nå 150 km med full laddning, Tesla uppemot 450 km. För att göra det hela tydligare kan vi jämföra elbilsladdningen med att ladda mobilen. Du laddar mobilen under natten som är klar långt före du vaknar upp, efter det kanske du stödd laddar lite på jobbet. På samma sätt kan ni tänka kring er elbil.   

Miljösynpunkten och driftens påverkan på branschen

Det går inte att förbise hur miljöfrågorna blivit en alltmer relevant fråga på både nationell och internationell nivå. Vi som konsumenter måste se vad vi har för effekt på miljön kortsiktigt och likaså långsiktigt. Elbilar är betydligt mer skonsam mot miljön i jämförelse med diesel och bensindrivna bilar, vilket är en av förklaringarna till den ökade efterfrågan.  

Trots att priset är högt för elbilar så lönar det sig oftast i längden. Elbilar har nämligen inte lika många delar som kan slitas ut eller gå sönder med tiden, det gör att driftkostnaden blir billigare än fossildrivna bilar. Kostnaderna ser också ut att minska i och med den konstanta utvecklingen som sker, laddstationer börjar dyka upp överallt och teknologin blir bättre för varje dag. Man ger sig alltså in i en bransch som är het istället för en bransch som är påväg ner som det gör för bensin och dieseldrivna bilar.


Kommentera


Please note, comments must be approved before they are published