Fast kabel eller uttag?


easee home laddbox med laddkabel typ 2

 

En av de första besluten du som ny elbilsägare måste fatta är just valet kring att ha fast kabel eller inte till din laddbox. Beställer du utan fast kabel så med uttag, måste du sätta i en lös kabel i boxen och bilen varje gång du laddar. Trots det är valet inte helt enkelt då det finns fördelar kring båda alternativen.

Fördelar med fast kabel

En av de mest självklara anledningarna till att välja fast kabel är just smidigheten. Istället för att behöva hämta en kabel varje gång du ska ladda bilen, så sitter den redan i boxen, nära till hands där du enkelt bara kopplar ihop den med bilen.

En annan parameter man måste ha i åtanke är just stöldrisken som råder om man skulle ha en lös kabel med uttag då den varken sitter fast i laddstationen eller bilen. Men med fast kabel så blir det betydligt svårare för kunden i och med att den sitter fast i boxen.

Fördelar med uttag

Om man föredrar att ha en lös kabel, så finns det fördelar med det också. Bland annat så är det ett mer säkrare val, då du slipper anpassa bilen efter uttaget. Det spelar ingen roll om du har typ 1 uttag eller typ 2 vilket det skulle göra med fast kabel. Det gör det också lättare ifall gäster är på besök.

Viktigt att tänka på

Om du bestämmer dig för att köpa en elbil med typ 1 uttag så rekommenderar vi att du köper med uttag, EU standarden har nämligen växlat om till typ 2. På så sätt slipper du köpa en ny laddbox med typ 2 uttag om du skulle bestämma dig i framtiden för att köpa en bil med typ 2. Ladda hemma stödet kräver också att laddboxen klarar av en bil med typ uttag 2.

 

Ska du däremot köpa en bil med uttag 2 från början så kan du lika gärna köpa en fast kabel till boxen. Då som sagt fler biltillverkare ställer om till typ 2 uttag.


Kommentera


Please note, comments must be approved before they are published