Räkna ut kostnad för elbil per mil | EFUEL

Räkna ut kostnad för elbil per mil | EFUEL

Vill du veta hur mycket din elbil drar per mil? Vi ger dig tips på hur du räknar ut kostnad för elbil per mil och vilka faktorer som påverkar. Läs mer!

    • Räkna ut kostnad per mil för din elbil

Har du en bensindriven bil är det lätt att veta hur mycket den drar per mil. Bensinpriset är tydligt markerat på alla bensinmackar. För en elbil är det lite annorlunda. Här hjälper vi dig att förstå vilka faktorer som påverkar kostnad av elbil per mil och hur du räknar ut hur mycket just din elbil drar per milen.

Kostnaden för elbil per mil beror på olika faktorer. Några av dessa är till exempel var du bor, batteriets kapacitet, räckvidden och vilken typ av laddstation du laddar i. Även din körstil spelar in.

På jakt efter ny elbil – så ska du tänka kring kostnader I genomsnitt drar en elbil 2 kilowattimmar per mil men detta varierar naturligtvis beroende på modell. Dock måste du också ta hänsyn till andra driftskostnader:

-Hur mycket bilen kostar -Fordonsskatt -Servicekostnader -Elpriset för ditt elbolag

Man brukar säga att det kostar drygt 20 kr per mil att köra en elbil om man räknar ut alla kostnadsposter som inköp, drift, skatt, laddning och laddstation. Samtidigt har man räknat med bilens värdeminskning som också är viktigt att ta hänsyn till.

Man kan jämföra det med att köra en bensinbil som drar cirka 55 kr milen om man medräknar alla kostnadsposter som den är relaterad till. Som du ser är elbilen betydligt billigare i drift.

Inköpskostnaden Elbilens inköpspris är naturligtvis viktig att ha i åtanke när du räknar ut milkostnaden. Priset för en ny elbil varierar – från strax över 260 000 kr upp till över miljonstrecket. Om du köper en begagnad elbil kan du komma ner i pris avsevärt och hitta en för cirka 50 000 kr.

Service Fördelen med en elbil jämfört med en bensinbil är att elbilen kräver betydligt mindre service än den sistnämnda. Detta för att det inte finns något oljefilter, inga tändstift, ingen kamrem och så vidare. Elbilens batteri måste visserligen bytas ut ibland men det sker å andra sidan normalt var tolfte år.

Fordonsskatt Du ska betala fordonsskatt på din elbil men i regel kostar den cirka 360 kr per månad. Bensinbilar kostar betydligt mer i skatt eftersom de släpper ut en stor mängd koldioxid.

Elpriset hos dig elbolag Se till att skaffa ett bra elbolag vars elpriser inte skjuter i höjden. Det finns flera sätt att jämföra elbolag med varandra för att hitta det bästa för just dig.

Laddstationens roll i det hela Det är nästan alltid billigare att ladda hemma än i en allmän laddstation ute på stan eller på en publik parkering. Anledningen är att den person eller det företag som upprättat laddstationen har rätt att ta ut sin egen avgift. Det finns ännu ingen standardiserad avgift utan det bestäms individuellt. Vissa har högre avgifter än andra, främst för att få in extra inkomster och få tillbaka pengarna man använde för installationen av laddboxen. Kostnadsexempel för vad som ingår i avgiften som kan tillkomma för att ladda elbil i en publik laddstation är ofta följande:

-Startavgift -Hastighet per minut (dock är minutladdning på väg att utgå från avgifter) -Hur mycket du betalar per kWh -I vissa fall kan även en parkeringsavgift tillkomma utöver avgiften så kolla skyltningen noga

TIPS! Det kan även vara bra att veta att vissa tillverkare av elbilar har specialpriser på olika parkeringar eller hos vissa operatörer, så kolla vad som gäller just i ditt fall.

Generell kostnad för elbil per mil Beroende på batteristorlek och hur lång räckvidden är, så påverkar det kostnaden för din elbil och hur mycket den drar per mil. Större batterikapacitet innebär i regel längre räckvidd och då kostar det också oftast mer.

Lägre kostnad per mil om du laddar hemma Det är ingen hemlighet att det i allra högsta grad kostar dig mindre att ladda hemma i egen laddbox än i snabbladdare ute på stan. Normalt betalar du max 2–3 kr per milen i jämförelse med 3–6 kr per milen om du laddar i publika laddstationer. Det beror också på hur mycket du har investerat för din egen laddbox eller laddstolpe då många hushåll väljer en av billigare karaktär medan de ute på stan kan vara mer avancerade.

Glöm inte Grön teknik-avdraget När du köper och installerar din egen laddbox så har du rätt att få ett femtioprocentigt avdrag för både material och arbetskostnaden för installationen.

Väder och körstil Du kanske inte tänker på hur väder och körstil faktiskt påverkar kostnaden för din elbil per mil, men faktum är att dessa faktorer spelar större roll än du anar. Är det kallt ute laddas batteriet ur snabbare. Och kör du hektiskt så har det också betydelse för hur ofta du behöver ladda om.

Så får du ner kostnaden per mil för elbil Det finns flera smarta spartips du kan ta till för att ladda din elbil så billigt som möjligt och därmed få ner kostnaden per mil.

-Ladda nattetid – Elpriset är i genomsnitt billigare på natten så passa på att ladda under dygnets mörka timmar när du normalt inte använder bilen. -Ladda upp till 80% i publika laddstationer – Spara in pengar på att enbart ladda din elbil till max 80% och resten hemma. Bilen kommer oerhört långt på 80%. -Utnyttja arbetsplatsens laddboxar – Har din arbetsgivare installerat laddboxar eller laddstolpar så utnyttja dem. Då är din bil fulladdad när du slutar för dagen. -Skaffa hellre en elbil än laddhybrid om du kör ofta – Hybrider måste laddas nästan varje dag om du kör mycket jämfört med en elbil.

Var vill du ladda?

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi anta att du godkänner detta.